Luhalahti

Tervetuloa Luhalahteen!

Virkeä ja elinvoimainen kylämme sijaitsee kauniin Kyrösjärven pohjoispuolella aivan järven tuntumassa.  Luhalahdesta on matkaa Ikaalisten keskustaan reilu 30 km ja Hämeenkyröön 20 km. Tampereelle ajaa alle tunnissa. Hyvänä talvena matka Ikaalisiin lyhenee huomattavasti jäätien ansiosta. Meitä luhalahtilaisia on noin 300, ja kesä tuo meitä aina moninkertaisesti lisää kesäasukkaiden muodossa. Pienestä koostaan huolimatta kylämme on onnistunut säilyttämään oman alakoulun, joka on vihreän lipun ympäristökoulu.

Luhalahti valittiin Pirkanmaan vuoden kyläksi vuonna 2008. Myös valtakunnallisessa Suomen kylätoiminta ry:n järjestämässä kyläkilpailussa Luhalahti palkittiin kunniamaininnalla.

Luhalahdessa voit asua turvallisesti luonnonhelmassa nauttien hiekkarannoista ja hyvistä kalavesistä. Myös hyvät metsästys- sienestys – ja marjamaat löytyvät läheltä. Luhalahtelaiset ovat talkoohenkisiä aitoja kyläläisiä.. Aktiivisen kylätoiminnan ansiosta Luhalahdessa on paljon yhteisiä tapahtumia ympäri vuoden. Kyläläiset myös pyörittävät monia harrastuksia ja lasten kerhoja.

Luhalahden kyläseura on ollut veturina Kyrösjärven ympärisoutuhankkeessa Suomi 100-vuotta tapahtumassa 10.6.2017. Hanke on hyväksytty yhdeksi tapahtumaksi Suomi 100-vuotta valtakunnalliseen ohjelmaan! Tavoitteena on soutaa Kyrösjärvi ympäri kylittäin. Soutureittinä on: Lähtö: Ikaalisten kaupungin ranta klo 8.00, Luhalahti klo 9.00, Tevaniemi 10.30, Riitialan Heittolan ranta 12.00, Mansoniemi 14.15, Kovelahti  14.45 ja takaisin kaupungin rantaan.

Soutu toteutettiin aurikoisessa säässä lukuunottamatta aamun hernerokka sumua, joka oli kaupungin rannassa. Sumu aiheutti ongelmia soudun navigoinnissa ja kirkkovene harhaili väärään suuntaan. Ensimmäisen osuuden aikataulu muutti koko soudun aikataulun. Tevaniemeen saavuttaessa soutua oli takana jo 38 km. Suunnitelma muuttui siinä vaiheessa ja päätimme soutaa Heittolasta suoraa kaupungin rantaan. Matkaa kertyi kaikkiaan 52km. Urakka oli aikamoinen ja rakkoja sekä kiputiloja takapuoleen tuli soutajille. Osa soutajista oli ammattilaisia sekä erinomaisia tahtisoutajia.

Luhalahdesta löydät mm. seuraavat asiat:   

·        Koulu ja ryhmäperhepäivähoito

·        VPK ja ensivaste

·        Huoltoasema/autokorjaamo, posti, matkahuolto ja kahvio

·        Kesäisin auki oleva Kyläpuoti, joka toimii entisen Niemen kaupan tiloissa Isoröyhiössä

·        Esperi Luhatuuli

·        Kirkko

·        Parturi-kampaamo, pitopalvelu ja mökkimajoitusta

·        Terveydenhoitajan palvelut ja kotisairaanhoito

·        Kuntosali, kansalaisopiston piireissä käsitöitä, entisöintiä ja kuntoliikuntaa, perhekahvila, äiti-lapsipiiri, 4H, musiikkiopisto, jääkiekkokaukalo, Pirkan Taival ja valaistu latu

·        Oma vesiosuuskunta

·        Vuosittaisia tapahtumia on Huopion markkinat viisi kertaa kesässä, Talvitapahtuma, Kuorerieha, yhteinen teatteriretki, pikkujoulut ja joulunavaus.

·        Matonpesupaikka ja venelaituri

·        Toimivia seuroja on mm. Kyläseura, VPK, Maamiesseura ja naisosasto, Metsästysseura, Luhalahden-Isoröyhiön Martat, Nuorisoseura, Koulun vanhempainyhdistys, Kirkkokuoro ja Urheiluseura

 

Laajemmin palveluista löytää Luhalahden palveluhakemistosta Palvelut-välillehdeltä.

 

Olemme sitoutuneet kehittämään kyläämme niin, että tulevaisuudessa meillä olisi kylällä kauppapalveluita, kylän asukasmäärä kasvaisi ja olemassa olevat palvelut säilyisivät. Haluamme että kylässämme on jatkossakin turvallista ja viihtyisää asua ja yhteisöllisyys säilyy kantavana voimanamme.  

Olemme yhdessä päättäneet toteuttaa seuraavat asiat

·        Kartoittaa kylän tonttitarjontaa. Luhalahti-Isoröyhiö rantaosayleiskaavaa suunnitellaan

·        Lisätä ja kehittää kylän yhteisiä tapahtumia yhteistyössä kylän yhdistysten kanssa

 

Ensimmäiset kesän 2017 Huopion Markkinat 27.5.
Suomi 100 Kyrösjärven ympärisoutu 10.6.2017
Kirkkovenesoutu saapui Luhalahteen
Matka jatkui Tevaniemeen. Matkan pituus 22 km.